Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

ΚΟΥΝΤΟΥ ΛΟΥΝΑ ΒΙΝΙ


Πάντα όταν άκουγα αυτό το κομμάτι αναρωτιώμουν τι σημαίνει το "κούντου λούνα βίνι" που τραγουδαν οι βλάχοι και που ότι και να γίνει " quand vint la lune" "όταν ήρθε το φεγγάρι" την αυτονόητη βεβαιότητα τραγουδούν. Η προσφορά της φίλης Στέλας (βλάχικης καταγωγής) και της μητέρας της καθοριστική για την ακρίβεια των παραπάνω Της Χ. για την μεταγραφή στη Γαλλική γλώσσα που τόσο μοιάζει με τη βλάχικη. Το εξώφυλλο το δίσκου έχει ένα αυστηρό σημείωμα του Συνθέτη που μας επισημαίνει πως το "θέμα των τραγουδιών είναι η αθάνατη Ελλάδα σ' όλη την ένδοξη διαδρομή της και γι' αυτό απαιτείται προσήλωση θρησκευτικότητα και εί δυνατον νηστεία" Εγώ τι έκανα? τα πάντρεψα όλα αυτά μαζί,τράβηξα και την πανσέληνο του Αυγούστου που μας πέρασε και σας τα κερνώ Γενάρη μήνα...
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

10 σχόλια:

meril είπε...

Εγκλωβιζόμαστε
Σε σχήματα συναλλαγής
Δικά τους

Έτσι φαίνεται
Αφού
Έτσι μας μαθαίνουν
Γιατί
Έτσι μας θέλουν

Η γειτονιά μας
Ένας βούρκος
Που ζέχνει

Και μεις δω

Μ’ ένα λόγο αντί
Ένα λόγο άνοιγμα
Ένα λόγο ανάσας

Αντί ευχαριστώ

Θερσίτης είπε...

Ναι, είναι μια ανάσα διηνεκής η μουσική παρουσία του Γιώργου, Μέριλ. Κι εγώ, Γιώργο, ήθελα να καταλάβω τι σήμαινε αυτό το υπέροχο αλλά και γριφώδες τραγούδι του Μάνου. Τώρα μάθαμε. Όντως έβαλαν βύσμα για μένα για να βρεθώ στην Αθήνα και βρέθηκα στη Νέα Χαλκηδόνα, κάτωθεν Κουφαλίων.
Μέριλ, υπέροχα μας εκφράζεις την ψυχή και τα βάρη της. Να είσαι πάντα ακμαία, μάνα του φαντάρου. Έχω μια κόρη 23 και μια στα 19, αν ενδιαφέρεσαι.

giorgos_st είπε...

Λέτε να γίνω κάτι σε Γεωργία Βασιλειάδου (η προξενήτρα) πάλιά στο χωριό μου έκαναν δώρο ένα πουκάμισο στον προξενητή...κανονίστε

meril είπε...

Αν ενδιαφέρομαι ε; Εγώ κιόλας.... Καλέ! σεβαστείτε τα βαμμένα μου μαλλιά με δουλεύετε κι οι δυο ψιλό γαζί....

giorgos_st είπε...

Να δώσω την εξήγηση. Συμπεθέρα θέλει να σε κάνει ο θερσίτης ξέρει ο ανθρώπος πως τα κρητικά γονίδια είναι σπουδαίο πράμα,και τώρα που έδωσα την εξήγηση τι λες για το πουκαμισο? Ωραίο το ποιημά αλλά να το ανοίξουμε και λίγο το πνευματικό μην είμαστε τόσο μονοδιάστατοι.
Ευχαριστώ για το ΣΧΟΛΙΟ σου πολύ.

meril είπε...

Μονοδιάστατοι λέγοντας;

Ε, λοιπόν η προσδοκία και η επιθυμία να συμπεθερέψει με τα κρητικά γονίδια χμ... αυτό πρέπει να εξεταστεί κάτω από άλλο πρίσμα....
Όσπ για το πουκάμισσο στον προξενητή θα το κουβεδιάσωμε

Υ.Γ. Παρεπιπτόντως έχω και κόρην ωραιοτάτη της αυτής ηλικίας

gyristroula2 είπε...

giorgo, για προξενητής δεν ξέρω αν κάνεις, αφού ξέχασες τη δική μου κόρη και προξενεύεις του Θερσίτη (καινούριο κοσκινάκι), αλλά δάσκαλος είσαι, κάθε μέρα κάτι με μαθαίνεις. Χρόνια ακούω αυτό το όμορφο τραγούδι, χωρίς να ξέρω τι σημαίνει.
Να'σαι καλά....

Λορελάη είπε...

Ε, για να σας πω! Έχω κι εγώ δυο ανιψιές της παντρειάς, μπουκιά και συχώριο! Ορι΄στε μας! Πέσατε όλες με τα μούτρα να το καπαρώσετε το παληκάρι! (αν και δεν νομίζω ότι περιμένει καμιά από τις κοπελούλες, όπως το λένε στη Ζάκυνθο, εμάς να προξενηθούν, αλλά λέμε...)
Γιώργο, επειδή θα με πάρει καμμιά ώρα να το ακούσω το τραγούδι, έβαλα το σ.ντι. :)) το καλό το παλληκάρι... Και μένα μου λύθηκε η απορία. (το λούνα το είχα πιάσει, τα άλλα όμως έμεναν αδιευκρίνιστα)
Και μη με παρεξηγείτε που δεν πολυέρχομαι, πρέπει να το βρω στις καλές του όπως τώρα για να μου βάλει ένα σχόλιο. Προχτές προσπαθούσα μισή ώρα να πω στην Γυριστρούλα ότι θα είναι το περιστεράκι μας φυσικά(ακούς γυριστρούλα μου; άκου μπούφος!!! πώς σου ήρθε;;;) και με πέταγε συνέχεια έξω.
Να περνάτε καλά όλοι

giorgos_st είπε...

Δηλαδή έχουμε 1 αγόρι και 6 κορίτσια συμπέρασμα. Σε λίγα χρόνια θα έχουμε γίνει τόσο σπάνιο είδος που θα ζούμε στις προθήκες των μουσείων και θα περνάν οι γυναίκες να μας χαζεύουν.

gyristroula2 είπε...

Χαχαχαχαχαχαχα! λορελάη! Το έχει "χακερέψει" ο Θερσίτης, για να μη χάσει την ευκαιρία να με πειράζει.
Αν δεν σε είχα κι εσένα...