Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Τα ψυχιατρικά, πότε επιτέλους,θα ακουστούν?

Ενας μικρός διάλογος με άγνωστους φίλους από το tvxs, να τον διαβάσετε από κάτω προς τα πάνω για να έχει χρονική λογική (με τη σειρά που μιλούσε κάθε ένας μας)
Μπορεί το διαδίκτυο να μην είναι ο ιδανικός χώρος για αντιπαράθεση, για ενημέρωση όλων μας όμως, είναι και παραείναι

Επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, με την οποία επισημαίνει τους κινδύνους για την κατάρρευση του προγράμματος «Ψυχαργώς», απέστειλε ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη.

Οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Δείτε τη σχετική έρευνα του TVXS:

Η ασθενής ψυχιατρική μεταρρύθμιση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ - Σύνολο: 14 (τώρα να πάτε από κάτω προς τα πάνω για τα διαβάσετε με τη σειρά)



ID σχολίου: 21038
Δημοσίευση: 21-01-2009 15:59 από chrisppa

Piter, να προσθέσω επίσης ότι η ψυχική νόσος είναι περισσότερο "βιωματική νόσος". Ο ασθενής υποφέρει πρωτίστως εσωτερικά, βασανίζεται μέσα του. Επίσης δεν είναι μόνο η σχιζοφρένεια ψυχική νόσος. Η κατάθλιψη που βασανίζει όλο και περισσότερους συνανθρώπους γύρω μας. Διάφορες ψυχώσεις. Πρέπει να μάθουμε τι είναι όλα αυτά.


ID σχολίου: 21030
Δημοσίευση: 21-01-2009 15:51 από piter

....Σχετικά με το προηγούμενο σχόλιο,θα προσθέσω πως ΄΄η σχιζοφρένεια επηρεάζει την αντίληψη για την πραγματικότητα και τον κόσμο ενώ το σινεμά επηρεάζει την αντίληψη του κόσμου για την σχιζοφρένεια΄΄΄...Μακάρι να διαπιστώναμε πόσο δίπλα μας μπορεί να είναι αυτή η ασθένεια.


ID σχολίου: 21021
Δημοσίευση: 21-01-2009 15:44 από chrisppa

Το θέμα της ψυχικής υγείας είναι πολύ σοβαρό και πολλοί εδώ το παίρνουν και το περνούν είτε αδιάφορα είτε στα γρήγορα σαν κάτι που δεν τους αφορά και συμβαίνει μόνο στους "άλλους".
Η ψυχική ασθένεια δεν είναι "νόσος πολυτελείας".
Πολλά ξεκινούν και πολλά καταλήγουν σ΄αυτήν.
Επίσης πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι νοσώ ψυχικά δεν σημαίνει είμαι "στυγερός δολοφόνος με μαχαίρι".
Είναι πολλά που πρέπει να μάθουμε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας.



ID σχολίου: 21009
Δημοσίευση: 21-01-2009 15:33 από piter

Θα συμφωνήσω και θα πω και εγώ με την σειρά μου ότι θα ήταν γενικότερα καλό να προβληθεί ένα ρεπορτάζ το οποίο να σχετίζεται με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και πιο συγκεκριμένα να παρουσιάζει θέσεις και χειρισμούς του υπουργείου,των Μ.κ.ο και τέλος των εργαζομένων για να διαπιστώσει και ο υπόλοιπος κόσμος αλλά και πολύ εργαζόμενοι που ταυτίζουν τις απόψεις τους με αυτές των εταιριών που εργάζονται, την πραγματική διάσταση των πραγμάτων.Ειδικά αυτές τις μέρες που μιλάμε γίνονται πολλά παιχνίδια με τις συντάξεις των τροφίμων σε οικοτροφεία.....


ID σχολίου: 20763
Δημοσίευση: 21-01-2009 00:28 από giorgos_st

chrisppa οι 2 που ανέφερες και αρκετοί ακόμη στη Λέρο, στα Χανιά,στο Δρομοκαϊτιο ,στη Θεσσαλονίκη αγωνίζονται για το Δημόσιο χαρακτήρα της Ψυχιατρικής περίθαλψης στη χώρα μας, αγωνίζονται για τα δικαιώματα του Ψ. ασθενούς,αγωνίζονται για την κατάργηση της καθήλωσης,αγωνίζονται ενάντια στο μονοπώλιο του φαρμάκου σαν μοναδική λύση στο ψ. πρόβλημα, αγωνίζονται για την επαγγελματική επανένανταξη και την αποκατάσταση των ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία μέσα σε κοινοτικούς θεσμούς και καταγγέλλουν την πολιτεία όταν αυτή είναι (που είναι) ανεπαρκής και ασυνεπής σε κινήσεις που θα οδηγούσαν πράγματι σε μια μεταρρύθμιση. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και οι ημέτεροι,εκείνοι που επωφελούνται και αντί να θυμίσουν στην πολιτεία τις υποχρεώσεις τους τρέχουν και ιδρύουν εταιρίες "Ψυχοκοινωνικής" αποκατάστασης με ξενώνες που είναι μικρά ψυχιατρεία σε απομονωμένα μέρη, χωρίς καμία επαγγελματική προοπτική για τους ασθενείς τους, με το προσωπικό σε άθλιες εργασιακές συνθήκες. Η υποστήριξη λοιπόν αυτού του κακοπληρωμένου προσωπικού απέναντι στο "κουφό" υπουργείο δεν σημαίνει και αυτόματα αποδοχή αυτής της αθλιότητας των ιδιωτικών εταιριών στο χώρο της ψ.υγείας. Το ρεπορτάζ με τίτλο Η ΑΣΘΕΝΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ το είδα από την πρώτη στιγμή, έχει κενά που δε βοηθούν ακόμα και τον καλόπιστο αναγνώστη να σχηματίσει πραγματική εικόνα. Όμως θα επαναλάβω, μόνο ένα πλήρες ρεπορτάζ του tvxs θα βοηθούσε ίσως να αναδειχθεί ένα ζήτημα από το οποίο μόνο οι Ψ.ασθενείς δεν είναι ωφελημένοι αλλά που πολλοί έχουν ωφεληθεί στην ράχη τους.Ηδη έχω δώσει αρκετά στοιχεία σ'αυτές τις λίγες απαντήσεις για να ξεκινήσει κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ.


ID σχολίου: 20691
Δημοσίευση: 20-01-2009 22:28 από chrisppa

Giorgo st, αυτοί οι άνθρωποι και όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για αυτή λοιπόν την μεταρρύθμιση; στην μεταρρύθμιση δεν περιλαμβάνονται τα προγράμματα αποσυλοποίησης, τα κέντρα ημέρας ψυχικής υγείας; αυτά δεν πρέπει το κράτος να τα ενισχύει οικονομικά όπως έχει υποσχεθεί; τι λέω λάθος ή που το μπερδεύω;
Ξέρεις ένα Σάββατο κατέβηκα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και άκουσα ομιλίες για την μεταρρύθμιση και την Μάτσα και τον Μεγαλοοικονόμου και την υπεύθυνη από το Περιβολάκι (ηρωίδες είναι αυτές οι κοπέλες) και πήγα πορεία και στη Βουλή μαζί τους.
Με ενδιαφέρει πολύ το ζήτημα αυτό γιατί είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αφορά όλους μας γιατί ο κόσμος δεν ξέρει πολλά πράγματα για την ψυχική υγεία.
Συγγνώμη αν σε ζαλίζω.


ID σχολίου: 20685
Δημοσίευση: 20-01-2009 22:17 από giorgos_st

Η καλύτερη τους γνωρίζω και τους τιμώ,το να καταγγέλλουν το υπουργείο για τη μιζέρια του, δεν σημαίνει καθόλου πως χειροκροτούν τον ιδιωτικό τομέα και την ποιότητα των υπηρεσιών του, άλλωστε και οι δύο υπερασπίζουν από δημόσιους φορείς τα πιστεύω τους εδώ και πολλά χρόνια.


ID σχολίου: 20678
Δημοσίευση: 20-01-2009 22:02 από chrisppa

Για την Κατερίνα Μάτσα και τον Μεγαλοοικονόμου ποια είναι η γνώμη σου;


ID σχολίου: 20675
Δημοσίευση: 20-01-2009 22:00 από giorgos_st

Φίλε Piter τόσο άμεση επιβεβαίωση δεν τη περίμενα, δυστυχώς όμως έτσι είναι και ακόμη χειρότερα. Οι πραγματικοί πρωτοπόροι της μεταρρύθμισης δεν έχουν τέτοιες εταιρίες. Ψάξτε να βρείτε ποιοι είναι αυτοί, έχουν όνομα και θέσεις...


ID σχολίου: 20669
Δημοσίευση: 20-01-2009 21:46 από giorgos_st

crisppa όχι μόνο τα ξέρω αλλά τα έχω ζήσει και τα ζω καθημερινά εδώ και 20 χρόνια, που διαφωνείς? στην εμπλοκή αυτών των εταιριών? μα οι άνθρωποι είναι έμποροι, αυτό το ζήτημα είναι πολύ βρώμικο με θύματα-ομήρους και τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους.Επιμένω ένα ρεπορτάζ από την ομάδα του tvxs θα ήταν χρήσιμο γιατί υπάρχουν πολλά σκάνδαλα και αυθαιρεσίες (λέγε με ΚΟΙΣΠΕ) στον χώρο. Γεια.


ID σχολίου: 20664
Δημοσίευση: 20-01-2009 21:36 από piter

Είμαι ένας από τους 2.500 χιλιάδες εργαζόμενους σε ψυχιατρική δομή.Η κατάσταση είναι κάτι χειρότερο από τραγική.Τα Χριστούγεννα που πέρασαν ήταν τα πιο μίζερα της ζωής μου και είμαι μόλις 25 ετών.Εργάζομαι σαν νοσηλευτής σε ένα αρκετά γνωστό Μ.Κ.Ο
Πιστεύω πως όλοι εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε τεράστια ευθύνη διότι θεωρώ πως πρέπει να κάνουμε πιο αισθητή την παρουσία μας στο υπ.γείας γιατί οι μέχρι τώρα αντιδράσεις μας είναι πολύ χλιαρές.Για να μην αναφερθώ στο ιδιότυπο σχηματισμό το ''ΔΙΚΤΥΟ'' που έχει σχηματιστεί από τους εργοδότες μας και μας εκπροσωπεί ΑΝΑΞΙΑ!!! έχοντας και αυτοί τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την γενικότερη δυσπιστία του υπουργείου σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις.!

ααααααααα ξέχασα να πω ότι είμαι πολύ τυχερός συνάμα, διότι είμαι μόνο 6 μήνες απλήρωτος και έχω πάρει και ένα μισθό κατά την διάρκεια αυτών των μηνών σε σχέση με άλλους συναδέλφους μου που είναι περισσότερους μήνες


ID σχολίου: 20660
Δημοσίευση: 20-01-2009 21:32 από chrisppa

giorgo st,
πήγαινε στην παραπάνω έρευνα Η ΑΣΘΕΝΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ να διαβάσεις ένα πολύ κατατοπιστικό κείμενο και μετά να μας πεις.
Δεν νομίζω ότι ξέρεις πολύ καλά τα πράγματα.
Συγγνώμη πάλι αν κάνω λάθος. Νομίζω όμως ότι δεν κάνω.


ID σχολίου: 20658
Δημοσίευση: 20-01-2009 21:24 από giorgos_st

Τι σήμα κινδύνου ρε παιδιά, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το "ψυχαργώς" είναι στα χέρια του ιδιωτικού "μη κερδοσκοπικού" τομέα ο οποίος κερδοσκοπεί ασύστολα πάνω στον ανθρώπινο πόνο,όταν το δημόσιο τραβά την ουρά του έξω, όλο και περισσότερο και όταν αυτές οι εταιρίες (π.χ. ΕΨΥΚΑ) διαχειρίζονται τα λίγα ούτως ή άλλως χρήματα με τρόπο αδιαφανή και ύποπτο? Νομίζω πως θα πρέπει να κάνετε ένα ρεπορτάζ σε βάθος, για το που πήγε τελικά αυτή η ψυχιατρική μεταρρύθμιση.


ID σχολίου: 20627
Δημοσίευση: 20-01-2009 19:24 από alitos

Είμαστε ένας από τους βαρύτερα φορολογούμενους λαούς της Ευρώπης και τα χρήματα που δίνουμε φτάνουν και περισσεύουν για να καλύψουν όλες τις προνοιακές ανάγκες της χώρας.
Που είναι τα λεφτά λοιπόν?