Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Δυο από το Χάρβαρντ...


Η φώτο και το κείμενο είναι από το yupi.gr. Δεν υιοθετώ ούτε θαυμάζω τίποτε απ'αυτά.
Να προβλέψω πως μας περιμένει μέλλον λαμπρό,εμείς έχουμε και πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απόφοιτους του εν λόγω πανεπιστημίου, όλα θα πάνε καλά, από την συγκατοίκηση στο Χάρβαρντ στην συγκατοίκηση στα κορυφαία αξιώματα της δημοκρατίας μας. Μπορεί να είμαστε χώρα πτωχή αλλά η ηγεσία μας έχει λαμπρές σπουδές, γιατί υποψιάζομαι πως δεν ωφελούν παρά μόνο τους ίδιους?



- Πρώτη μέρα μαθημάτων στο Χάρβαρντ, μπαίνει ο καθηγητής μέσα στην αίθουσα. Μέσα σε μία ώρα διδασκαλίας είχε απευθυνθεί στους 100 φοιτητές με το μικρό όνομά τους, έχοντας απομνημονεύσει και κομμάτια από το βιογραφικό τους, χωρίς να κοιτάξει σημειώσεις ούτε στιγμή. Πριν από την έναρξη του εξαμήνου, κάθε καθηγητής ξοδεύει μία ολόκληρη εβδομάδα «μελετώντας» τους φοιτητές του.
- Κάποιο μάθημα του μάρκετινγκ αφορούσε τη Ρεάλ Μαδρίτης και το πώς ο πρόεδρός της, Φλορεντίνο Πέρεθ, συγκέντρωσε το 2001 στην ομάδα όλους τους σταρ και δημιούργησε ένα global ποδοσφαιρικό προϊόν. Οι φοιτητές, αφού συζήτησαν τα συν και τα πλην της τακτικής αυτής, περίμεναν να ακούσουν τη γνώμη του καθηγητή τους. Αντ' αυτού, άνοιξε η πόρτα και ήρθε στην αίθουσα ο ίδιος ο Πέρεθ, ο οποίος παρακολουθούσε τη συζήτηση από κλειστό κύκλωμα, για να δώσει απαντήσεις.
- Επιτηρητής κατά τη διάρκεια εξετάσεων: «Έχετε 4 ώρες για να συμπληρώσετε τη γραπτή εξέταση. Μετά το πέρας, παρακαλώ βάλτε τα γραπτά σας στο φάκελο πάνω στην έδρα. Αν χρειαστείτε κάτι, θα βρίσκομαι έξω από την αίθουσα».
Νικολάρας διπλανό του: «Ρε συ Τζόναθαν, δεν θα έχουμε επιτήρηση; Θα είναι τόσο εύκολη η αντιγραφή;»
Τζόναθαν, έντρομος: «Μα καλά, είσαι τρελός. Αφού υπογράψαμε τον Honor Code (σ.σ.: κώδικας τιμής του σχολείου, σύμφωνα με τον οποίο δεν θα αντιγράψεις ποτέ, δεν θα κλέψεις ιδέα, θα σέβεσαι την προσωπικότητα όλων και τις επιλογές τους - γκέι, μειονότητες κ.λπ.). Πώς είναι δυνατόν να αντιγράψεις;».
- Ο συντομότερος δρόμος προς την αποπομπή από το Χάρβαρντ είναι να σπάσεις των κώδικα, εντός ή εκτός του πανεπιστημίου, πριν ή μετά την αποφοίτηση. Παράδειγμα: Έπειτα από ένα πάρτι στη Βοστόνη (εκτός πανεπιστημίου) κάποιοι φοιτητές πήραν ένα αστικό λεωφορείο για να γυρίσουν στο campus όπου διέμεναν. Ο οδηγός του λεωφορείου έχασε το δρόμο του και ένας φοιτητής, που τα 'χε πιει στο πάρτι, τον έβρισε. Το γεγονός έφτασε στ' αφτιά της διοίκησης, η οποία έδιωξε το συγκεκριμένο φοιτητή.
- Σίγουρα 45.000-50.000 δολάρια το χρόνο για δίδακτρα είναι πάρα πολλά. Χώρια το ενοίκιο, τα προσωπικά έξοδα κ.λπ. Παρ' όλα αυτά, ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει ούτε δολάριο, το πανεπιστήμιο, είτε με υποτροφία είτε με δάνειο, του παρέχει τη δυνατότητα. «Δεν είναι τα λεφτά το θέμα. Θέλουμε τους ικανότερους και τους πιο χαρισματικούς», λένε χαρακτηριστικά.
- Με το που αποφοιτήσει κάποιος από το Χάρβαρντ, μπορεί να αποσβέσει οποιοδήποτε ποσό έχει ξοδέψει σε λιγότερο από δύο χρόνια. Ο μέσος όρος του πρώτου ετήσιου μισθού μετά την αποφοίτηση είναι εξαψήφιος, ενώ οι εταιρίες ξοδεύουν χρυσάφι για να είναι η πρώτη επιλογή στις προτιμήσεις των αποφοίτων.
- Πόσο πιθανό είναι να μεθύσεις με το γιο του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας ή να πας σινεμά να δεις ταινία για το πώς δολοφονήθηκε ο παππούς του φίλου σου - που είναι γόνος των Κένεντι; Σκέφτηκες ποτέ ότι θα φιλούσες την κόρη του δημάρχου της Νέας Υόρκης σε μια παρτίδα «Θάρρος ή αλήθεια»; Σου μοιάζει απίθανο να πιάσεις one-on-one χαλαρή κουβεντούλα με τον Αλ Γκορ; Έχεις κεράσει ποτέ χάμπουργκερ κόρη δισεκατομμυριούχου; Κάθε πότε σου δίνεται η ευκαιρία να καψωνάρεις βετεράνο ταγματάρχη των U.S. Νavy Seals στο γυμναστήριο ή να σε σκηνοθετήσει υποψήφιος για Όσκαρ φοιτητής στο μιούζικαλ της σχολής; Όλα τα παραπάνω μου συνέβησαν σε μόλις ένα εξάμηνο στο Harvard Business School.
- Κακώς νομίζεις πως τα πάρτι στο Χάρβαρντ είναι η επιτομή της ξενερωσιάς. Πάρε για παράδειγμα το παραδοσιακό «Primal scream»: Τελευταίο βράδυ διαβάσματος πριν από το τελευταίο μάθημα, μέσα Γενάρη. Γύρω στα μεσάνυχτα όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές κατεβαίνουν στην κεντρική πλατεία και τρέχουν μια διαδρομή που καταλήγει έξω από το παράθυρο πολλών καθηγητών. Μόλις φτάσουν εκεί, ουρλιάζουν συντονισμένα. Α, και όλα αυτά τα κάνουν γυμνοί! Παράδειγμα δεύτερο, το «Priscilla Ball»: Oι άντρες φοιτητές ντύνονται γυναίκες και οι γυναίκες φοιτήτριες ντύνονται λες και ετοιμάζονται να κατέβουν στη Συγγρού.