Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Την βοήθεια σας παρακαλώ...


Παρακαλώ τα φιλαράκια αλλά και τα φιλαράκια των φίλων να συμμετάσχουν στο παιχνίδι-προσπάθεια κοινωνικής έρευνας για τα "κοινωνικά κινήματα και την κοινωνική απάθεια", αφού διαβάσουν το μικρό θεωρητικό πλαίσιο που έχω γράψει σας παρακαλώ
1)Να μου γράψετε τις παρατηρήσεις σας
2)Να τοποθετήσετε τον εαυτό σας μέσα στο σχήμα(με μιά κουκίδα)εντός ή εκτός κινημάτων
3)Να σημειώσετε με ένα από τα σχήματα των κοινωνικών κινημάτων πως και που θα τοποθετούσατε το κίνημα που θα θέλατε να συμμετέχετε.Αν θέλετε γράψτε και λίγα λόγια γι'αυτό.
4)Μην τρομάζετε δεν είναι γεωμετρία, μια εργασία φτιάχνω ο έρμος που τυχαίνει να με ενδιαφέρει αφού επέλεξα ελεύθερα το θέμα και τον τρόπο.Σας Ευχαριστώ πολύ
Απαντήστε με mail αφού κατεβάσετε το σχήμα΄ή αν βαριέστε απαντήστε στα σχόλια και προσπαθείστε να περιγράψετε με λόγια αυτά που σας ζητάω, μην ξεχασετε να γράψετε φύλο, ηλικία (+ ή - 2 χρόνια), γραμματικές γνώσεις και επαγγελματική κατάσταση.

ΣΧΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗΣ
ΑΕΖ=Κέντρα αποφάσεων: οι ισχυρές χώρες, οι πολυεθνικές, το τραπεζικό σύστημα, αυτά τα κέντρα προσωποποιούνται με άτομα ιδιαίτερα μεγάλης ισχύος, τα τοιχώματα είναι ισχυρά, δεν έχουν καμιά διαπερατότητα προς τα έξω, είναι ένα κλειστό club, αόρατο από τους άλλους που βρίσκονται είτε έξω από το τρίγωνοΑΒΓ, είτε στα χαμηλά κοντά στη γραμμή ΒΔΓ. Όσοι είναι στο ανώτερο στρώμα της ΕΖΓΒπεριοχής έχουν περιορισμένη προσβασιμότητα προς τα κέντρα αποφάσεων.

ΕΖΓΒ=Σχετική ασφάλεια, υπάρχει διαβάθμιση εντός της, τα ανώτερα στρώματα περιλαμβάνουν τα στελέχη των κυβερνήσεων, τους διαχειριστές του κεφαλαίου, την πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία, ακολουθεί η παιδεία και η υγεία σε επίπεδο στελεχών διοίκησης και γραφειοκρατίας, όλοι αυτοί υπηρετούν πιστά το σύστημα και το αναπαράγουν, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να διαπεράσουν τα σχετικά ασφαλή τοιχώματα της ΕΖΓΒ περιοχής και να βρεθούν στην περιοχή της επισφάλειας, αυτό μπορεί να συμβεί αν δεν υπηρετούν αποτελεσματικά όσα τους έχουν ανατεθεί, η όταν το σύστημα δεν τους χρειάζεται. Αμέσως πιο κάτω βρίσκονται πολυάριθμα στρώματα υπαλλήλων και ελεύθερων επαγγελματιών, είναι η ομάδα που συνήθως αποκαλούμε μικρομεσαίους, τα τοιχώματα του τριγώνου εδώ είναι ακόμη πιο αδύναμα με αποτέλεσμα σε περιόδους κρίσης να περνάνε στην περιοχή της επισφάλειας. Μέσα στο στρώμα αυτό υπάρχουν άτομα ικανά με καλό μορφωτικό επίπεδο αλλά συχνά αλλοτριωμένα, πολλοί απ’ αυτούς προσπαθούν να ανελιχθούν προς τα πάνω με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο. Τέλος στην βάση της ΕΖΓΒ περιοχής βρίσκονται οι εργαζόμενοι που έχουν πετύχει και προσπαθούν να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» τους δικαιώματα, εκφράζονται συνήθως μέσα από τα θεσμοθετημένα συνδικαλιστικά τους όργανα ή τις επαγγελματικές τους ενώσεις, είναι μικροϊδιοκτήτες, αγρότες, κατώτεροι υπάλληλοι στο δημόσιο, τεχνίτες με εξειδίκευση κλπ.

ΕΒΗ και ΖΓΘ=Επισφάλεια : Και αυτή η ομάδα έχει έντονη διαβάθμιση, ο όρος «γενιά της επισφάλειας» ακούγεται όλο και περισσότερο σήμερα, είναι οι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά χωρίς να έχουν εργατικά δικαιώματα, είναι οι πτυχιούχοι πανεπιστημίου που εργάζονται σε delivery, τα συνεργεία καθαρισμού με τους μετανάστες η τους Έλληνες που έχουν μερική απασχόληση και μερική η καθόλου ασφάλιση, οι εργαζόμενοι στα προγράμματα stage,οι περιστασιακά εργαζόμενοι νέοι στα καταστήματα εστίασης την καλοκαιρινή περίοδο, οι εργαζόμενοι στην οικοδομή αλλά και στις υπηρεσίες. Η περιοχή της επισφάλειας προς τα πάνω μπορεί να περιλαμβάνει πωλητές τραπεζικών, ασφαλιστικών, η και φαρμακευτικών προϊόντων. Η διαχωριστικές γραμμές με την ΕΖΓΒ περιοχή της σχετικής ασφάλειας είναι σαν ηθμός, επιτρέπει εύκολα την μετάπτωση από την σχετική ασφάλεια, ιδιαίτερα από τις χαμηλές περιοχές, στην επισφάλεια, τα αντίθετο δεν ισχύει, δύσκολα από την περιοχή επισφάλειας μετακινείται κάποιος στην ασφαλέστερη περιοχή ΕΖΓΒ.
Κοντά στις γραμμές ΒΗ, ΓΘ,ΕΗ,ΖΘ, ιδιαίτερα κοντά στα σημεία Η και Θ=Εκτός συστήματος Εδώ βρίσκονται όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα, συνήθως αποκαλούνται «κοινωνικά αποκλεισμένοι», μπορεί να είναι ολόκληρες ομάδες πληθυσμού που «δεν χρειάζονται» τώρα στις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, οπότε το σύστημα τους πετάει «εκτός».Μπορεί να είναι άτομα με αναπηρίες ή ψυχικά ασθενείς που χρειάζονται ένα υποστηρικτικό εργασιακό πλαίσιο, μπορεί να είναι μετανάστες θύματα έντονης ρατσιστικής προκατάληψης



ΣΧΗΜΑΤΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ

ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΟ: Κινήματα κλασικής μορφής όπως το εργατικό. Όσο πιο κοντά στο σημείο Δ βρίσκονται τόσο πιο περιχαρακωμένα είναι σε καθαρά εργατικές διεκδικήσεις. Όσο διευρύνονται προς τα Η και Θ καταλαμβάνουν μέρος από το χώρο επισφαλούς εργασίας (αριστερά του Β και δεξιά του Γ) πολύ κοντά στο Η και Θ βρίσκονται άτομα-θύματα ισχυρού κοινωνικού αποκλεισμού που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν βασικές βιοτικές ανάγκες π.χ ψυχικά ασθενείς, άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι, μετανάστες σε καθεστώς παρανομίας κλπ Τα άτομα αυτά δύσκολα αποκτούν κινηματική διάθεση και υφίστανται ρατσιστικές διακρίσεις χωρίς να μπορούν εύκολα να αντιδράσουν. Αν και μαζικά τα κινήματα αυτά περιβάλλονται από μεγάλο αριθμό ατόμων που όμως προτιμούν να ψάχνουν εξατομικευμένες λύσεις στα προβλήματα τους.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΟ ΜΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΜΕΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ: Κινήματα με προσανατολισμό την οικολογία ή την ισότητα των δυο φύλλων ή το αντιπολεμικό, το καταναλωτικό κίνημα κλπ. είναι λιγότερο πολιτικοποιημένα πολυσυλλεκτικά, αποτελεσματικά στην διεκδίκηση λύσεων σε τοπικό επίπεδο, σαφώς στις τάξεις τους στρατεύονται άτομα με μεγαλύτερη επαγγελματική ασφάλεια αν και εντάσσονται και άτομα από την περιοχή της επισφάλειας αλλά με ειδικά ενδιαφέροντα κοινωνικού περιεχομένου. Πχ δικαιώματα ομοφυλοφίλων , εναλλακτική στρατιωτική θητεία κλπ. Τα άτομα που βρίσκονται γύρω από τα κινήματα αυτά έχουν πολιτικές προτιμήσεις αλλά δεν τις προτάσσουν μέσα στο κίνημα.
ΠΟΛΥΓΩΝΑ: Κινήματα πολιτικοποιημένα αλλά όχι εσωστρεφή, με έντονο κοινωνικό περιεχόμενο στις διεκδικήσεις τους, μπορούν να συνδέουν πολλαπλά ζητήματα και περιλαμβάνουν στις τάξεις τους τόσο άτομα με σχετικά ασφαλή όσο και με επισφαλή εργασιακή κατάσταση. Είναι μοντέρνα, με ευρηματικότητα και φαντασία στις δράσεις τους που μπορεί και μερικές φορές να είναι βίαιες αν και συνήθως προτιμούν τις ενέργειες παρεμπόδισης, δεν ελέγχονται από τα κατεστημένα κόμματα και τα παραδοσιακά συνδικάτα, είναι απρόβλεπτα, χαοτικά, πολυσυλλεκτικά. Υιοθετούν συχνά και αγωνίζονται για τα δίκαια άλλων κατώτερων κοινωνικά ομάδων που δεν έχουν φωνή, γενικά πρόκειται για ένα ετερόκλητο πλήθος ατόμων για τους οποίους η κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη είναι πρωτεύοντα ζητήματα μιας κοινωνίας. Τα άτομα αυτά έχουν επιλύσει τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες ή τις διαχειρίζονται μέσα από ομάδες αυτοβοήθειας και άλλους εναλλακτικούς τρόπους. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στα κινήματα αυτά διαφέρουν από πλευρά σε πλευρά του πολυγώνου, αν όμως καταφέρουν να τις συνθέσουν παραγωγικά τότε τα κινήματα διευρύνονται και δυναμώνουν.
ΟΒΑΛ: Καθόλου πολιτικοποιημένα, δεν συνδέονται εύκολα με άλλα κινήματα εκτός και αν είναι ομοειδή, είναι εξειδικευμένου ενδιαφέροντος πχ προστασία θαλάσσιας χελώνας ή έχουν δράσεις με φιλανθρωπικό περιεχόμενο όπως οι τηλεμαραθώνιοι για συγκέντρωση χρημάτων. Στα κινήματα αυτά εντάσσονται άτομα σχεδόν αποκλειστικά από τον εργασιακά ασφαλή χώρο και μάλιστα από τα μέσα ή τα ανώτερα στρώματα. Πολλοί δεν τα θεωρούν κινήματα αλλά οργανώσεις για την επενοχοποιήση του συστήματος. Οι δράσεις τους στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για το εκάστοτε ζήτημα που θέλουν να αναδείξουν.
ΚΕΝΉ ΠΕΡΙΟΧΗ= Περιλαμβάνει άτομα με μικρή κινηματική παρουσία, καθόλου δράση ή απαθείς και ανενεργούς πολίτες. Υπάρχουν άτομα απογοητευμένα αλλά με συνειδητή απογοήτευση, άτομα απολίτικα που αναζητούν ατομικές λύσεις ή άτομα ενταγμένα σε κομματικούς σχηματισμούς αλλά για τους δικούς τους συνήθως ιδιοτελείς λόγους.