Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Τα ιερά και (αν)όσια


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 1/11/2009

Η ΑΓΓΕΛΙΑ της εβδομάδας: «ΝΑΟΔΟΜΗ, Βιομηχανία δομικών προϊόντων. Προκατασκευασμένες εκκλησίες, προκατασκευασμένοι βόθροι. Τοποθέτηση αυθημερόν. Με έγκριση από την Αρχιεπισκοπή» (Διατηρώ ακέραιες τις ελπίδες μου ότι η έγκριση αφορά μόνο το ένα σκέλος της επιχείρησης...)
Επίσης

Αντιδράσεις προκάλεσε η αφίσα της παράστασης Vasileros Bromas - Η νόσος των φτηνών που ξεκίνησε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2006 στη ΣΚΗΝΗ FIX στην όμορφη Θεσσαλονίκη.

Στις 29 Οκτωβρίου 2006 έξω από το χώρο που γίνονται οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία μελών χριστιανικών οργανώσεων κατά τις ώρες μετάδοσης των βραδινών δελτίων ειδήσεων.

Στις 6 Νοεμβρίου 2006 μέλη χριστιανικής ένωσης κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά.

Για το ίδιο θέμα ο εισαγγελέας Ι. Διώτης άσκησε δίωξη κατά του Τζ. Πανούση. Η υπόθεση ήταν αρχικά να εκδικαστεί στις 3 Σεπτεμβρίου 2007 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, πήρε αναβολή για τις 12 Νοέμβρη 2007, στη συνέχεια νέα αναβολή για τις 5 Ιουνίου 2008 και αφού δεν παρουσιάστηκαν οι μάρτυρες κατηγορίας νέα αναβολή για τις 13 Οκτωβρίου 2008. Στο διάστημα αυτό η μια μάρτυρας απεβίωσε.

Στις 13 Οκτωβρίου 2008 το δικαστήριο έκρινε τον καλλιτέχνη ΑΘΩΟ κατά πλειοψηφία (2-1). Κατά τη διάρκεια της δίκης διαβάστηκε η κατάθεση της αποθανούσας ενώ ο δεύτερος μάρτυρας δεν εμφανίστηκε.

Παράλληλα στις 25 Σεπτεμβρίου 2008 (στο Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, κτήριο 2, αίθουσα 4) θα εκδικαστεί μια άλλη υπόθεση μετά από μήνυση που άσκησαν αναγεννημένοι Χριστιανοί στον Τζίμη Πανούση οι οποίοι ισχυρίζονται ότι «δημόσια και κακόβολα καθύβρισε το Θεό» με μια εικόνα που υπήρχε στο διαφημιστικό φυλλάδιο της παράστασης του Vasileros Bromas και ταυτόχρονα επέδειξε «διαζώντος προσβλητικές εκδηλώσεις έλλειψης σεβασμού και περιφρόνησης προς το θείο ως ενέχουσες χλευασμό, προσβλητικές, απρεπείς και χυδαίες εκφράσεις». Η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου για 30 Απριλίου 2009 και στη συνέχεια για τον Απρίλη του 2010 λόγω μη κλήτευσης των μαρτύρων κατηγορίας.

Στα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί και τρίτη μήνυση. Αυτή τη φορά από μέλη του συλλόγου «Άγιος Βασίλειος». Η υπόθεση ήταν αρχικά να εκδικαστεί στις 6 Φλεβάρη 2009 αλλά πήρε αναβολή για τις 19 Νοέμβρη 2009 λόγω παρέλευσης ωραρίου.



Π. Ψωμιάδης: «Σε μία δημοκρατία τα πάντα είναι επιτρεπτά, μέχρι όμως το σημείο εκείνο που δε θα προσβάλλεις την προσωπικότητα του άλλου και ιδιαίτερα να ξεπερνάς τα όρια της προσβολής των ιερών και όσιων της φυλής μας»

Μητροπολίτης Θεσ/κης Άνθιμος: «Δεν μπορούμε ό,τι είναι ιερό να το θίξουμε κατά τρόπο που θέλουμε να το προσβάλλουμε και να το καταργήσουμε».

Στ. Παπαθεμελής: «Δεν πρόκειται για τέχνη, αλλά για γελοιότητα. Η υπόθεση είναι ανάξια σχολιασμού».