Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Καλώς σας βρήκα.


Γειά σας, είπα να φέρω κάτι σε "γέλασμα" από την Κρήτη φρέσκο-φρέσκο μόλις χτεσινό, να σας δείξω και πόσο μαθαίνω από τα ωραία που γράφετε. Σπινθηροβόλημα κρητικής θάλασσας και συνεργασία ήλιου-ώρας-ματιάς τώρα που πάμε ολοταχώς για Άνοιξη, με τις όποιες
αντιφάσεις μας

16 σχόλια:

Λορελάη είπε...

καλώς μας ξανάρθες! Μας έλειψες!!!
Ευχαριστίες για το πανέμορφο "γέλασμα", που εσύ τυχερέ το χάρηκες ζωντανά... -βούτηξες κιόλας;- και για την Έλσα (τι γλυκιά εκτέλεση! να υποθέσω ότι στα... φωνητικά ήταν ο αναρτών; :)))
Ωραίες οι αντιφάσεις Γιώργο μου, ωραίες! πηγή έμπνευσης...
Α, και μην τις φοβόμαστε τις Έλσες... Τους δούλους να φοβόμαστε, όχι τους ελεύθερους... :))

meril είπε...

Kαλώς ήρθες....

giorgos_st είπε...

Καλώς σας βρήκα, Λορελάη με δουλευεις? δεν υπάρχει πιό φάλτσος άνθρωπος από μένα! και από φυσική κατάσταση? δεν λέει για μπάνιο Μάρτη μήνα,για τις αντιφάσεις...αρκει να είναι δικές μας, όσο για τους δούλους...μαζί σου
Μέρη ευχαριστώ (Πολύ λακωνικοί γίναμε βρε παιδί μου, είπαμε μινιμαλιστές αλλά μέχρις ένος ορίου)

meril είπε...

Θέλεις να τ' ακούσεις;
Ωραία λοιπόν! Έλειψες! Μας/μου έλειψες!
Γύρισες και χαίρομαι.....
Μην γκρινιάζεις.....

giorgos_st είπε...

Καλώς τηνε τη Μέρη που όταν θυμώνει γίνεται γλυκύτερη απ' το μέλι.

gyristroula2 είπε...

Ωραία η Κρήτη και η θάλασσά της, εσύ όμως δεν μας γύρισες και πολύ χαρμόσυνος.
Μην τις φοβάσαι τις Έλσες, είναι σαν τις γυριστρούλες, ζαλίζουν λίγο από τις στροφές, αλλά δεν... δαγκώνουν.
(Μου/μας έλειψες.)

meril είπε...

Τι να σου πω μωρέ...
Αλλά χαλάλι σου....

giorgos_st είπε...

Καλως και τον έτερο Καππαδόκη, μια χαρά χαρμόσυνος γύρισα, και καθόλου με χαρμολύπη, που θα έλεγε και ο Ζουράρις αλλά τώρα έχει άλλες δουλειές...με κατακολακέψατε πάντος με την υποδοχή σας ξανά ευχαριστώ, Μέρη αυτοσυγκράτηση τι να κάνεις και συ?

Θερσίτης είπε...

Γιώργη, όταν χρειαστείς χείρα βοηθείας για να δραπετε;yσεις από σφικτούς εναγκαλισμούς, θα είμαι οντά σου. Η προσκύνηση στην Κρήτη πάντα λειτουργεί αναζωογονητική, ακόμη και για μας τους μη Κρητικούς ή ακριβέστερα τους εκδιωχθέντες από το καστέλλι λόγω πειρατικής δράσης των παππούδων μας.
Bienvenido.

giorgos_st είπε...

“Στης Γραμβούσας τ’ακρωτήρι
εγλεντούσα μια φορά,
μ’εναν κρητικό ψαρά.
Μ’ενα γέρο καπετάνιο
πού είχε βάρκα τη Χαρά
στης Γραμβούσας τα νερά

Πλανεύτρα Θάλασσα

Θάλασσα λεβεντοπνίχτρα
που’ναι ο γέρο μερακλής
ο παλιός τραγουδιστής
ν’αρματώσει τη Χαρά του
το τραγούδι του να πει

Πλανεύτρα Θάλασσα

Ολα τ’άρμενα αρμενίζουν
μα του Τσέκα τ’αρμενάκι
δεν ξαναγυρίζει πια
στης Γραμβούσας τα νερά”

(Παραδοσιακό κρητικό τραγούδι)

Και για την ιστορία:
Ο κόλπος της Κισσάμου στη δυτική πλευρά των Χανίων περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών και ακρωτηρίων. Τα πιο όμορφα σημεία του το νησάκι της Ήμερης Γραμβούσας και η παραλία του Μπάλου στους μυχούς του Ακρωτηρίου Τηγάνι.Εκτός βέβαια από το άγονο παρθένο τοπίο και τα γαλαζοπράσινα νερά το νησί της Γραμβούσας έχει και μακραίωνη ιστορία γεγονός που μαρτυράται και από το κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή του νησιού, τo οποίο χτίστηκε το 1579 από τους Ενετούς που κυρίευσαν την Κρήτη. Το γεωμετρικό σχήμα του νησιού (μοιάζει με τρίγωνο) και η άρτια οργάνωση των Ενετών έκαναν το κάστρο αυτό ένα εξαιρετικό φρούριο, το οποίο οι Τούρκοι κατάφεραν να κυριεύσουν μόνο δωροδοκώντας το Ενετό φρούραρχο! Το ακρωτήρι μέχρι πριν από λίγα χρόνια φιλοξενούσε μόνο τους ψαράδες της περιοχής.

Για το Θερσίτη τον παρ'ολίγο Κισσαμίτη

Θερσίτης είπε...

Γιώργο, την είδα την αφιέρωση και ξέρω καλά τη Γραμβούσα. Χάρηκα για την αφιέρωση, αλλά περιμένω μια περαιτέρω διευκρίνιση για Κίσσαμο και Καστέλι.
Το ΄ξερεις βέβαια το τραγούδι που μιλά για τη Γραμβούσα και το τραγουδά ένας αγαπημένος μου τραγουδοποιός, ε;

giorgos_st είπε...

Τι διευκρίνηση? ρώτα! ότι ξέρω έίναι για όλους αφού το ξέρεις.

Θερσίτης είπε...

Λίγα γεωγραφικά για Κίσσαμο και τη σχέση που έχει με το Καστέλι, τη Σέλινο κλπ. Ελπίζω να μην καταστρέφω τα γένη των τοπωνυμίων. Ούτε αυτά δεν ξέρω.

giorgos_st είπε...

Καστέλι πολη 6000 κατοίκων πρωτευουσα της επαρχίας κισσάμου που εκτείνετε στο ΒΔ μέρος του Ν Χανίων,ουσιαστικά αυτή η πόλη είναι κτισμένη πάνω σε ρωμαϊκή και υπάρχουν αρκετά ρωμαϊκά ευρήματα (η έπαυλη πίσω από το κέντρο υγείας με υπέροχα ψηφιδωτα δάπεδα είναι το σημαντικότερο) από το καστέλι ήταν ο Κατράκης αλλά και ο Μπαντουράκης που είναι πρόεδρος των ταξιτζήδων της Αθήνας και του ύψους και του βάθους όπως βλέπεις,κοντά στο καστέλι είναι η αρχαία Πολυρήνια επίσης ρωμαική πόλη,8 χιλιομετρα δυτικά είναι η γνωστη παραλιά των Φαλάσαρνων (η αρχαία πόλη Φαλασάρνα) με κατακάθαρα νερά και άμμο σε ροζ χρώμα,επίσης εκεί μπόρεί να δεί κάποιος και λιμενοβραχίονα με πύργους που όμως σήμερα απέχει 50 μέτρα από την παραλία και περίπου 5-6 μέτρα υψόμετρο, αυτό συμβαίνει γιατί η Κρήτη υψώνεται από τα δυτικά και βυθίζεται στα ανατολικά, ο άξονας αυτός έχει περίπου την κατέυθυνση Ηράκλειο-Τυμπάκι και αυτό γίνεται εξ'αιτίας των λιθοσφαιρικών πλακών που βυθίζονται νότια της Κρητης και των δυνάμεων που δημιουργούνται,κοντά στα Φαλάσσαρνα είναι και η παραλία Σφηνάρι (το) επίσης ώραία και λίγο ησυσχαστήριο, η επαρχία Κισσάμου έχει κλίμα καλό για αμπελοκαλλιέργεια που όμως δυστηχώς φθίνει σήμερα,στο Καστέλι επίσης ήταν που ξεσηκώθηκε ο κόσμος και είχε κτίσει τις πόρτες στις εκκλησίες για να φέρει πίσω το δεσπότη του τον Ειρηναίο που τον είχε στείλει η Χούντα στη Γερμανία, και τον έφερε τελικά ήταν μέχρι πέρσυ δεσπότης που παραιτήθηκε λόγω γήρατειών θερσίτη είναι πολλά ακόμα αλλά κουράστηκα, για το Σέλινο (επαρχία) άλλη φορά.

Θερσίτης είπε...

Γιώργο, σου χρωστώ χωρίς άλλο πολλά μετά από αυτήν την ανάρτηση. Αυτός ο τρόπος καταγραφής δε βρίσκεται πουθενά. Από τον Αχέροντα στέλνουν ο Παυσανίας και ο Στράβων τη ζήλια τους. Για τον Ειρηναίο ήξερα, το ίδιο και για το γεωλογικό πρόβλημα. Τα άλλα όλα όπως και για τις πόρτες για τον Ειρηναίο όχι. Αλήθεια, αφού ανήκετε απευθειας στο Πατριαρχείο, ποιος αρνούνταν την επιστροφή του σπουδαίου ιεράρχη; Δεν πιστεύω ο Βαρθολομαίος.
Ευχαριστώ και χρωστώ

giorgos_st είπε...

Αυτά έγιναν το 75 τότε ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι,όσο για το Πατριαρχείο ξέρεις πως θέλει την εύνεια της πολιτείας ακόμα και της χουντικής.