Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΙΝΟΜΑΙ

Αντε ανταποκρίνομαι γρινιάρες...
FERNAND BRAUDEL ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ Μορφωτικο ίδρυμα εθνικής τραπέζης. σελ.123
...Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι προφανείς.Το σύνηθες αποτέλεσμά του είναι η δημιουργία ενός αποκλειστικού ποιμενικού νομαδισμού που παίρνει διάφορες μορφές όπως αναφέραμε μιλώντας για την Αραβία. Η ίδια εικόνα ισχύει, τηρουμένων των αναλογιών για όλες τις ερήμους όπου είναι αναγκασμένο να ζεί το Ισλάμ. Αναπόδραστες επιταγές. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει σκιαγραφηθεί δίχως επιείκεια η φυσιογνωμία του Βεδουίνου, εικόνα πρωτόγονου, παρά τους τίτλους ευγενείας που διαθέτει. Αν αυτός αρνείται να κατανοήσει τους μόνιμα εγκαταστημένους αγρότες,άλλο τόσο και αυτοί αδυνατούν να τον καταλάβουν συνήθως. (έγραψα περισσότερες από 3 περιόδους για να ολοκληρωθεί το νόημα....η αλλίως δεν είμαι γω για τέτοια παιχνίδια παρασύρομαι από τη ροή του κειμένου)

8 σχόλια:

Θερσίτης είπε...

Πολύ σπουδαίο κείμενο και γενικότερα ο Μπροντέλ, Γιώργο. Άλλαξε την ιστοριογραφία. Εξαιρετική επιλογή. Εμένα με έφαγε η βιοπάλη. Ακόμη δουλεύω (1.20 το πρωί). Επιφυλάσσομαι. Εκείνη η σούπα τι χρώματα!

gyristroula2 είπε...

Πράγματι, giorgo, πολύ σημαντικό βιβλίο. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν βιβλίο του Γαλλικού λυκείου μέχρι πρόσφατα. (Χαρούλα, ισχύει;)

giorgos_st είπε...

Θερσίτη αυτή την ώρα που δουλεύεις μιά σούπα ανεξάρτητα από χρώματα θα ήταν ότι έπρεπε
Gyristroula η Χ. δεν ξέρει,δεν το αποκλείει όμως, αλλά η απορία της είναι αν ήταν στο γαλλικό λύκειο θα περνούσαν την κρίση που περνούν? και επίσης γιατί έβγαλαν τον Σαρκοζί? Μετά παραπονιέστε εσείς για τους μαθητες σας!!!

Λορελάη είπε...

Γιωργάκο, ευχαριστούμε για τη συμμετοχή :))
(ορίστε! τόσο δύσκολο ήταν; αμέσως κι εσύ, γκρινιάρες! ίσα-ίσα που θέλαμε να σας δείξουμε πόσο απαραίτητοι είστε...:)))

giorgos_st είπε...

Στο να ανοίγουμε βιβλία? και πρέπει να το χαρώ εγώ τώρα αυτό?

Λορελάη είπε...

Όχι. Στην παρέα, γκρινιάρη άντρα! (Από δω και πέρα θα παίζουμε μόνες μας και θα σ' αφήνουμε στη γωνία να κοιτάς και να ζηλεύεις...:))))

giorgos_st είπε...

Λορελάη σου το' χω πεί δεν σε θέλω για αντίπαλο, άντε λέγε τι παιχνίδι σκεφτήκατε πάλι? Υπάρχει ένα με ταψί, εσύ το φέρνεις και γω χορευώ, έπρεπε μωρέ να ανοίξω λεξικό και να συμμετέχω στο παιχνίδι να σε έβλεπα τι θα έκανες...? :)))))))))))))

meril είπε...

Καλέ! Τι γκρινιάρης είσαι.....
Ήρεμα παιδί μου....ήρεμα

Υπομονή χρειάζεται σε όλα τα συμβάντα
γιατί ετούτη η ζωή δε θα βαστά
για πάντα