Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008


Καλλιά στα όρη μοναχός,αλήτης και διωγμένος
παρά στη Κρήτη να'σουνα χοχλιός αλευρωμένος.

Στην αγαπημένη ανάμνηση της.

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Μέρη σε σένα βασίζομαι,δώσε εσύ τη συνταγή να ελαφρύνει το πράμα, εσύ καταλαβαίνεις πως μερικές φορές είναι δύσκολες οι αναρτήσεις...

4 σχόλια:

meril είπε...

Σαν σήμερα αποχαιρέτησα πριν κάποια χρόνια(δια παντός) τον αδερφό μου και μάλλον δεν είμαι καλή παρέα γι' απόψε. Άλλο βράδυ όποτε θέτε να φτιάξω μπουμπουριστούς ή όπως αλλιώς μα όχι απόψε.

giorgos_st είπε...

Και σε μένα Μέρη αυτή η φώτο σαν μεγεθυντικός φακός οριστικής απώλειας είναι, να σαι καλά ευχαριστώ που απάντησες γιατί ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ!

Λορελάη είπε...

Να πω εγώ λοιπόν τη συνταγή, όπως τη μισοθυμάμαι από την πρώην πεθερά μου, μια γλυκύτατη Κρητικιά που έφτιαχνε ένα σωρό καλούδια. (αχ, εκείνα τα ωραία πιταράκια με το άσπρο τυρί...)
Λοιπόν. Βγαίνεις πρώτα μια βόλτα στα λιβάδια και στις εξοχές μια ωραία μέρα μετά από βροχή, που τα σαλιγγάρια εχουν βγεί να κάνουν τη τσάρκα τους, και τα μαζεύεις. (αυτό και το τελευταίο είναι το καλύτερο μέρος της διαδικασίας)
Μετά πας στο σπίτι και τα βάζεις σε μια κατσαρόλα που κλείνεις πολύ καλά με κάτι βαρύ, -αν δεν θες να δεις την άλ΄λη μέρα γεμάτο το σπίτι όμορφα σαλλιγγαράκια να σουλατσέρνουν παντού-, με αλευράκι, για να φάνε καλά-καλά να καθαρίσει το αντεράκι τους. (Είναι και κάτι σαν τιμητικό τελευταίο δείπνο αυτό). Την άλλη μέρα βάζεις το τηγάνι και καις καλά-καλά το λάδι, μετά τους αλευρώνεις και τους ρίχνεις μέσα για να πάθουν σοκ και να μείνουν σέκοι! Και μετά τους τρωωωωωως!!! Αυτοί είναι οι μπουμπουριστοί. (επειδή μπουμπουρίζουν φαντάζομαι την ώρα που τηγανίζοντα:))

giorgos_st είπε...

Λορελάη μπαίνουν μπούμητα στο τηγάνι( με το άνοιγμα προς τα κάτω)εξ' ου μπουμπουριστοί. Οι νοστιμότεροι μαζεύωνται καλοκαίρι που κοιμούνται σε παρέες στις κουφάλες των δέντρων ή σε τροχάλους (ξερολιθιές) οπότε αν σε πετύχει ο αγρότης να χαλάς τον τρόχαλο την έβαψες,δεν μαζεύωνται ποτέ χειμώνα ή φθινόπωρο γιατί κυοφορούν, την Ανοιξη όμως μαζεύωνται πάνω στη βόλτα όπως λες και μετα από βροχή, και είναι ένα πανηγύρι αυτό το μάζεμα καθώς μικροί-μεγάλοι ξεχύνωνται στα περιβόλια που είναι και οι πορτοκαλιές ανθισμένες και μοσχοβολούν. Τώρα δεν χρειάζεσαι ξανά κρητικιά πεθερά τα ξέρεις...